Meletak Divider Antara Sidebar

1st :: cari divider yang korang nak.
          ada kat sini yer:
           Glitter Graphics
           Graphics-4free
           Ladylony
2nd :: masuk blog korang.
          Dashboard ->Design -> Edit Html 

3rd :: Ctrl + F , dan cari benda ne...

         .sidebar .widget, .main .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }
 da jumpa?...

4th :: gantikan kod diatas ini dengan kod dibawah...

         .main .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }

         .sidebar .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }

5th :: sekarang code kat atas (.sidebar.widget{) kena ubah sikit...

         .sidebar .widget {
         border-bottom:0px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 50px;
         background-image: url(URL gambar korang nak);
         background-position: bottom;
         background-repeat: no-repeat;
6th :: letakkan URL gambar yang korang da pilih tue dalam kod di atas yer.

7th :: PREVIEW terlebih dahulu baru SAVE.

Kredit By :Dari ECA
♥♥Suke Entry neh?Komen Byk2 Dan Klik Button Donate Yer!!♥♥

Scroll Bar Untuk Bloglist

Jom ikut Step di bawah :

1. Log in > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan carikan tajuk bloglist korang.. contoh macam kat bawah apa nama bloglist sidebar korang punya:
My Blog List 
3. Bila dah jumpa tajuk bloglist korang tu kan , cuba korang tengokk kod-kod di bawah tajuk yang korang carikan tuh . ada takk kod macam ni :
<div class='widget-content'> 
4. Ye ! Sudah jumpakan ? Bagus2! Now, korang buang tanda > pastu jarakkan sedikit baru korang letakkan kod di bawah di sebelah yang korang jarakkan tadi...
style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> 
**Yang warna merah tu , bolehlah gantikan dengan size height korang ye.

5. Sudah kan ? Cuba PREVIEW dulu. kalau menjadi , SAVE terus ok ? ;p

=SELAMAT MENCUBA SEKALIAN !=

kredit:cikrose

♥♥Suke Entry neh?Komen Byk2 Dan Klik Button Donate Yer!!♥♥

Reben Comel Atas Blog dekat header


*Please Credit If You Use This Tutorial!*

1.Kena tekan sini dulu!
2.Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
3.Tekan Ctrl + F , cari
</head>
4.Copy code ini dan paste dekat bawah code tadi
<div style=" background-image: url('http://4.bp.blogspot.com/-43LRB-W8Lrw/UFSIU9D1c1I/AAAAAAAAFuU/evgjmw-nPxE/s1600/NabilaDivider.png'); width: 100%; height:34px; z-index: 100; position: fixed; "></div>
5.Preview

Kredit By:Nabila Medan

♥♥Suke Entry neh?Komen Byk2 Dan Klik Button Donate Yer!!♥♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...